Historia

Frantisek Horak ( 1909-1996), var en tjeckisk genetiker med stort intresse för hästar och hundar, i första hand terrier. Han var under många år en av Tjeckiens ledande uppfödare av den skotska terriern.
    Han var själv en entusiastisk jägare, och trots att hans uppskattning för den skotska terriern var hög,ansåg han att den hade brister som jakthund. Horaks andra ras, sealyhamterrier, förenade likaså fördelar med, vad han uppfattade det, betydande nackdelar för en jakthund.   Någonstans mittemellan dessa två raser, försedd med de bästa exteriöra särdragen från var och en, fanns Horaks idealhund.
    År 1949 parade Horak två hundar, en skotsk terriertik av egen uppfödning och en sealyhamhane med engelskt påbrå. Förutom hans vetenskapliga insikt i genetiken var han en praktisk hundmänniska och tog alla hundar ur aveln som inte höll måttet. Resultatet blev den förvånansvärt friska och sunda Bömiska terriern (som den först kallades).
    År 1963 hade han etablerat en så pass karakteristisk stamhundar att de kunde godkännas som egen ras. Han döpte den till Ceskyterrier för att hedra sitt hemland. Cesky terriern fick kort efter erkännandet närmast status som en av Tjeckiens nationalraser.
    I slutet av 60-talet kom den första ceskyn till Sverige och idag finns ca 300 individer i landet.

Frantisek Horak