Ceskyterrier
... inte som andra terrier.

©Kennel Sellandafjall

Ceskyns kärlek och bundenhet till familjen har den fördelen att det aldrig är några problem att ha den lös. Inkallning lär den sig lätt, och på en promenad följer den sin mänskliga flock. Ceskyns jaktlust är styrbar och den prioriterar husse eller matte framför vilda djur. Den har dock full kapacitet att ta livet av t ex en råtta eller andra mindre skadedjur, men den
”killerinstinkt” som tänds hos andra terriers inför ett
byte har sällan en jakttränad cesky tillgång till.
Rasen fungerar således utmärkt med andra husdjur.

Ceskyn kännetecknas av en allmänt välvillig inställning till omgivningen. Under sin uppväxt går många cesky igenom en fas där de ställer sig tveksamma, nästan skygga gentemot främmande människor, men en vuxen cesky är positiv och nyfiken gentemot det mesta, även om den kan vara tämligen ointresserad av människor den inte känner.

Trots sin ringa storlek är ceskyn en robust och kraftfull hund. På sina korta ben orkar den gå i princip hur långt som helst i normalt tempo. Den får alltså inte utsättas för hård pressande motion som exempelvis cykling.

Ceskyn är på många sätt en hund med många ursprungliga drag och beteenden kvar. Den vet vad den vill - och har den bestämt sig för att nå ett mål så strävar den dit med all energi den kan uppbringa. Är den på skogspromenad följer den sin ägare över stock och sten.

Det är i stor utsträckning är en frisk och sund ras. Rasen kan drabbas av en medfödd rörelsestörning som kallas skottekramp, men den är mycket ovanlig. Rasen har även något fler fall av lymfom än medelhunden. En livslängd på 10-13 år är normalt.

©Anette Mannerfors

Ägare om sina ceskys

Ett ögonblick ur livet med ceskys:
"Vi har tur i livet. Vi har fått kökshjälp! Det var så bekvämt att bara kunna lämna köksbordet efter frukosten idag. När vi kom in igen hade Zigrid dukat av och diskat. Leverpastejburken var skinande ren. Brödkorgen var tom, så brödet måste hon lagt tillbaka i brödpåsen på köksbänken. Zigrid är en mycket begåvad hund.
    Konstnärlig är hon också. Det var vackra skäggränder i smörasken. Matte tyckte de var helt fantastiskt vackra, men husse är mer praktiskt lagd, så han skrapade bort smöret med ränderna och satte in asken i kylskåpet.
    Matte tänkte på valpbajsarna som Zigrid städar, hon är väldigt huslig vår Zigrid, och funderade lite över att äta smör det varit valpbajsskägg i. Lite äckligt faktiskt. Jag tror inte vi behöver så mycket hjälp i köket när jag tänker efter."
- Mia Svärd

Zigrid med valpar

"Jag har två ceskys, Ibbe och Malte, två goa och snälla hanhundar. De är tillgivna, envisa och glada killar som verkligen förgyller livet, när man inte snubblar över de då de hela tiden vill vara i närheten!
    Mina ceskys är väldigt snälla med barn, tålmodiga och nyfikna. När de fått sin nyfikenhet av något spännande stillad, så blir de snabbt klara och vill gå vidare eller göra något annat.
    De kan leka rätt så hårdhänt med varandra och låta helt livsfarliga, men de har bara superkul tillsammans!
    De är artiga med främlingar, går fram och nosar men är sedan inte så intresserade av att klappas eller gosas med, det gör de helst med sin familj!"
- Hanna Alm
(Ibbe och Malte i bildspelet nedanför)